Med afsmeltning menes den proces, der foregår på
Antarktis og
Arktis. Specielt afsmeltningen i den sidstnævnte region har pådraget sig opmærksomhed. Hvor stort problemets omfang er, står til diskussion og buddene på, hvor meget
vandstanden i havene vil stige de næste 100 år, som følge af afsmeltningen, er alt fra 2 til 100 cm.
Det står imidlertid fast, at afsmeltningen er taget til, i hvert fald inden for den periode, hvor det har været muligt at overvåge afsmeltningen, men samtidig fremføres det også, at den stigende afsmeltning ikke ene og alene kan tilskrives menneskeskabte klimaændringer. Afsmeltningen skal også ses som del af en arktisk klimacyklus, den såkaldte Arctic Oscillation.
Men hvis man ser på den relativt korte periode, hvor man har målt afsmeltningen, er der ikke tvivl om, at det arktiske område for alvor er begyndt at kunne mærke konsekvenserne af den globale opvarmning. Havisen på Arktis har de seneste år trukket sig længere og længere tilbage om sommeren. Isens tilbagetrækning i sommerhalvåret er ikke et nyt fænomen, men den er kraftigt accelereret op igennem 1990’erne. Flere klimamodeller viser, at forstyrrelserne af den arktiske klimacyklus er forbundet med udtyndingen af
ozonlaget og den forhøjede
koncentration af kuldioxid i atmosfæren.
Den voldsomme afsmeltning kan være med til at starte en ond cirkel, idet havis reflekterer 80 pct. af solens stråler, mens åbent vand tværtimod optager 80 pct. af solens stråler. Det betyder, at områder med i forvejen stor afsmeltning bliver varmere, hvilket resulterer i yderligere afsmeltning og så fremdeles.
Mens fokusset normalt er på Arktis, er der nu kraftige tegn på, at den antarktiske iskappe heller ikke er uberørt af klimaændringerne. NASA-satellitfotos viser, at et stort område af Antarktis i 2005 oplevede den største afsmeltning i 30 år, som følge af en usædvanlig varm sommeruge.
Eksterne links/kilder:Drivhus.dk: Den arktiske nedsmeltningTV2 Vejret: Gletscherne smelter på AntarktisKlimadebat.dk: Afsmeltning på AntarktisKilde: Berlingske Research. Udarbejdet år 2009, hvorfor oplysninger kan være forældede, og evt. rettelser kan mangle. Få aktuel viden om klima på Berlingske Viden.