Arktis' areal udgør over 30 mio. kvadratkilometer og betegner den nordligste del af Jorden.
Arktis kan afgrænses på tre forskellige måder: Ud fra den arktiske cirkel eller polarcirklen, som ligger ved 66° 33 nordlig bredde, ud fra trægrænsen, hvor træer ikke længere kan vokse, fordi de skal bruge minimum én måned med gennemsnitstemperaturer over 10 grader celsius eller til sidst ud fra temperaturen (polært klimabælte).
Konsekvenserne af global opvarmning har været særlig store for de to poler. I Arktis har det blandt andet resulteret i smeltning af de iskapper, som dækker dele af
Grønland, Rusland,
Canada og Alaska.
Smeltningen af isen har mange miljømæssige konsekvenser, blandt andet betyder det en mindre refleksion af solenergi og heraf forhøjede temperaturer.
Arktis har også sit eget mellemstatslige forum, Arktisk Råd, hvor
Danmark, Norge, Sverige, Rusland, Canada, Finland,
USA og Island blandt andre er medlemmer.
Der bor omkring 4 mio. mennesker i Arktis, hvoraf 80 pct. er indfødte. For disse mennesker, har temperaturstigningen i Arktis haft store sociale konsekvenser. Det har resulteret i, at repræsentanter for 155.000 mennesker bosiddende i Arktis har indgivet en officiel begæring til USA's regering (gennem Inter American Commission on Human Rights) om at betale erstatning for de udledte drivhusgasser, som skader naturen og derfor deres levevilkår i Arktis.
Tundra
Den arktiske tundra befinder sig nord for nåleskovsbæltet i Asien, Europa, Nordamerika og den dækker derfor over områder som blandt andet Alaska og Sibirien.
Det er meget typisk for området, at der forholdsvist lidt nedbør, og der er meget koldt. Gennemsnitstemperaturen i den varmeste måned er under 10 grader celsius og derfor er der også megen lidt vegetation i tundraen.
Et varmere klima vil have alvorlige konsekvenser for både dyre- og planteliv i tundraen. Det betyder nemlig, at permafrosten vil begynde at tø og skovene vil brede sig nordpå og derved true flere dyre- og plantearter.
Eksterne links/kilder:155.000 bosiddendes begæring til USA's regeringArktisk RådNOAH's klimasider: TundraenRuslandsinfo.dk: NaturenDen Store Danske Encyklopædi – bind 19, Gyldendal, 2001
Kilde: Berlingske Research. Udarbejdet år 2009, hvorfor oplysninger kan være forældede, og evt. rettelser kan mangle. Få aktuel viden om klima på Berlingske Viden.