Husk mig
▼ Indhold

Boligventilationsvarmepumper

Man hører gang på gang, at der kan spares penge ved at skifte et gammeldags centralvarmeanlæg som eksempelvis et olie- eller naturgasfyr, ud med et mere miljøvenligt alternativ såsom en varmepumpe. Det er dog ikke alle husejere, der har et ønske om at investere i omegnen af 100.000 kr. for at installere en ny totalløsning. På trods af dette behøver man dog ikke helt fraskrive sig muligheden for at spare penge ved at få et varmepumpeanlæg.

Sidder man i et ordentligt tætnet hus, der bruger gas, olie eller el som den primære opvarmningskilde, kan man opnå betydelige besparelser ved at installere en boligventilationsvarmepumpe.

BoligventilationsvarmepumpeHvad er en boligventilationsvarmepumpe?
En boligventilationsvarmepumpe er et ventilationsanlæg til din bolig, der gør brug af aktiv varmegenvinding. Dette betyder, at luften i huset ventileres, samtidig med at den oplagrede varme i hjemmet bliver genbrugt.

Anlægget suger frisk luft ind udefra, der varmes op med den varme, der allerede ligger i luften i boligen. Denne proces sker ved hjælp af to funktioner: En varmeveksler, som genvinder mellem 70-90 % af varmen, og en varmepumpe, der sørger for at genvinde 10-30 % af varmen. Ved denne teknik kan der gennemsnitligt opnås en varmegenvinding på over 80 % i hjemmet.

Hvori ligger besparelsen?
Den økonomiske besparelse ligger i, at man slipper for kontinuerligt at skulle varme boligen op igen efter udluftning. Har man eksempelvis et ventilationsanlæg uden varmegenvinding, så skal der fyres lidt ekstra, for at opretholde en behagelig temperatur i hjemmet, da en stor del af varmen bliver trukket ud i ventilationsprocessen. Undersøgelser viser, at man taber op mod 30 % af varmen i sin bolig, hvis der ventileres uden varmegenvinding.

Energistyrelsen har udregnet, at man i nogle tilfælde kan opnå en årlig besparelse på over 13.000 kr. på sin varmeregning, ved at etablere en boligventilationsvarmepumpe. I dette eksempel er der tale om et efterisoleret 1-planshus på 140 m2, der er opvarmet med el-radiatorer. Besparelserne er dog også store, hvis der er tale om opvarmning med olie- eller gasfyr.

En boligventilationsvarmepumpe koster mellem 25.000 og 50.000 kr. og har en forventet levetid på 20 år.

Hvad er fordelene og ulemperne?
Der er selvsagt både fordele og ulemper ved at etablere en boligventilationsvarmepumpe, og man skal gøre sig gode overvejelser om denne type varmepumpe passer til ens boligsituation og fremtidige ønsker. Nedenfor opstilles de mest betydelige fordele og ulemper ved denne type varmepumpe:

Fordele
  • Bedre indeklima.
  • Energibesparelse der gavner miljøet.
  • Økonomisk besparelse.
  • Øget komfort grundet en mere stabil temperatur i hjemmet.
Ulemper
  • Rørlægning i forbindelse med etablering af ventilationskanaler.
  • Kan give problemer med røg, hvis hjemmet har brændeovn.
  • Kan støje, hvilket har indflydelse på placering.
For at opsummere så kan en boligventilationsvarmepumpe, under bestemte omstændigheder, være et energibesparende tiltag i private hjem. Anlægget giver mulighed for at optimere ventilationen i hjemmet uden at varmeenergi går tabt, og uden at man behøver ændre sin primære energikilde.

Overvejer man muligheden for at få etableret en boligventilationsvarmepumpe, skal man tage kontakt til en fagmand og få vedkommende til at vurdere, hvorvidt boligen egner sig til installation af anlægget.

Læs mere om boligventilationsvarmepumper på Varmepumpetilbud.dk






 0 kommentar(er) · 4181 fremvisninger

Kommentarer
Der er ikke skrevet kommentarer til denne artikel.

Deltag aktivt i debatten om artiklen Boligventilationsvarmepumper:

Husk mig

▲ Til toppen
Afstemning
Hvordan vil Coronakrisen påvirke klimadebatten?

Mindre opmærksomhed om klima

Ingen større påvirkning

Øget opmærksomhed om klima

Andet/Ved ikke


Tak for støtten til driften af Klimadebat.dk.
Copyright © 2007-2020 Klimadebat.dk | Kontakt | Privatlivspolitik