Husk mig
▼ Indhold

Carboncyklus

Den naturlige carboncyklus udgøres af et kredsløb mellem dyr, planter, havet, jorden og atmosfæren, hvor der både dannes og optages CO2. CO2 er en af livets vigtigste byggesten, og livet på Jorden ville ikke kunne eksistere uden CO2. Hvis det naturlige system er i balance, dannes der ikke nettoemissioner af CO2. Menneskelige aktiviteter kan skade balancen. Eksempelvis kan skovhugst føre til en mindre optagelse af CO2. Omvendt kan plantning af ny skov føre til en større optagelse af CO2, herunder også af den menneskeskabte forurening, der skabes ved forbrænding af fossile brændstoffer.

Den naturlige carboncyklus kan opdeles i to kategorier: Den geologiske og den biologiske. I den geologiske carboncyklus, der opererer over mange tusinde år, bevæger CO2 sig mellem klipper, sten, havene og atmosfæren, for eksempel i form af erosion, fordampning etc. I den biologiske carboncyklus optager planter CO2 fra atmosfæren gennem fotosyntesen, mens både planter og dyr gennem respiration udleder CO2.

Menneskelige aktiviteter, som afbrænding af fossile brændstoffer, rykker den naturlige balance, og skaber et overskud af CO2. Klimaforskere er stadig ikke sikre på, hvad der sker med CO2-overskudet. En del af den menneskeskabte udledning absorberes af atmosfæren og havene, men en stor del af udledningens effekter er stadig uforklarede.

Et omdiskuteret emne i forbindelse med den globale carboncyklus og afbrænding af fossile brændstoffer er CO2-neutralitet, hvor man prøver at undgå at påvirke den naturlige cyklus ved for eksempel at plante træer, der kan optage CO2 svarende til det udledte.

Eksterne links/kilder:
Det Europæiske Miljøagentur: Europas miljø: Anden samlede vurdering
NASA Earth Observatory: Carbon Cycle

Kilde: Berlingske Research. Udarbejdet år 2009, hvorfor oplysninger kan være forældede, og evt. rettelser kan mangle. Få aktuel viden om klima på Berlingske Viden.


 0 kommentar(er) · 6272 fremvisninger

Kommentarer
Der er ikke skrevet kommentarer til denne artikel.

Deltag aktivt i debatten om artiklen Carboncyklus:

Husk mig

Lignende indhold
Artikler
Kulstofkredsløbet
DebatterSvarSeneste indlæg
kulstofkredsløbet og strålingsbalancen514-06-2016 18:45
▲ Til toppen
Afstemning
Hvordan vil Coronakrisen påvirke klimadebatten?

Mindre opmærksomhed om klima

Ingen større påvirkning

Øget opmærksomhed om klima

Andet/Ved ikke


Tak for støtten til driften af Klimadebat.dk.
Copyright © 2007-2020 Klimadebat.dk | Kontakt | Privatlivspolitik