Husk mig
▼ Indhold

En undersøgelse viser...


En undersøgelse viser...06-02-2010 15:25
Jakob
★★★★★
(9325)
.En undersøgelse viser, at...


Når en sætning starter sådan, så forventer de fleste nok, at det er en videnskabelig og seriøs undersøgelse, som serverer fakta.
Sådan var det måske engang, men i dag hvor alverdens nyhedskanaler konkurrerer om populære eller sensationelle nyheder, så bliver det kun endnu mere dumt at tage det for givet.

Så her er bestemt et område, hvor jeg vil anbefale, at man er skeptisk og kildekritisk.


Meget ofte hviler en undersøgelse på nogle bestemte forudsætninger, som ikke er med, når populærudgaven fremlægges for offentligheden.
Eller undersøgelsen er foretaget af amatører og fremlagt af populister.

"Øl er sundt", kan man uden videre uddybning høre i TV-avisen, at en undersøgelse viser.
Jo tak, så må vi nok hellere drikke 50 stk. om dagen og forbyde antabus.
Mulighederne for fejlfortolkninger er næsten uundgåelige.


Så vidt jeg husker, fortalte Lomborg engang om en undersøgelse, som viser, at i 2050 er der kun X antal tusinde mennesker, der sulter i verden.
Sådan en undersøgelse er i mine øjne aldeles useriøs og skadelig.
Man kan sagtens foretage en undersøgelse, men usikkerheden kan være så stor, at det ikke giver mening.
Derfor har vi f.eks. heller ikke en vejrudsigt, som rækker flere måneder ud i fremtiden.Eller hvad mener du om denne:


http://nyheder.dk.msn.com/nyheder.aspx?hpv1l=132x&cp-documentid=152047640
Citat:
------------------
Unge hader deres kroppe
Stor undersøgelse viser, at de unge er yderst utilfredse med, hvad de ser i spejlet.
For små bryster, for stor mave og for meget kropsbehåring.
Næsten 30 procent af unge mellem 10 og 18 år er ikke utilfredse med deres krop. 12 procent af dem hader ligefrem den måde de ser ud på.
Det viser en undersøgelse fra Sexlinien, som mere end 1.000 unge har svaret på.
------------------


Her er sexlinien:
http://www.sexlinien.dk/
Vurder selv kilden og hvilke unge, der mest sandsynligt opsøger siden.

Jeg tænker, at den side selvfølgelig mest opsøges og bruges af unge, som tror at sex er meget vigtigt, og at de har sexproblemer.
Det er altså nok 12% af dem og ikke 12% af ALLE unge, der hader deres krop.
Mange unge er måske ikke engang interesseret i sex og kunne ikke drømme om at besøge siden.

Men så laver man sådan en artikel, så alle unge kan føle sig ramt og gå ind på sexlinien for at få hjælp.

Er det for meget, at jeg spontant tænker "fy for for en klam markedsføring"..!!?Har du nogle eksempler på offentliggørelse af undersøgelser, som giver dig mistanke om grov manipulation eller blot fordummende misvisning..?


.
Redigeret d. 06-02-2010 15:27
07-02-2010 07:01
Jakob
★★★★★
(9325)
.
Det kan også være altafgørende, hvordan spørgsmålet stilles, og det fremgår ofte ikke, når resultatet af undersøgelsen fremlægges.

Spørger man f.eks. de unge, om de hader deres krop, når de får en stor bums i fjæset, så vil de fleste nok svare ja. Men det vil være misbrug af ordet had, som de unge også er gode til, og det vil ikke give et objektivt billede.


For nyligt var der også et godt eksempel, hvor Berlingske Tidende joggede i spinaten, så man må håbe, at journalisterne ville dumpe med et brag, hvis de havde været en eksamen på journalisthøjskolen.

Eller var det nærmere et forsøg på manipulation..?
Så burde de måske nærmere smides ud frem for kun at dumpe.
Bedøm selv.http://ing.dk/artikel/105122-danskere-alligevel-ikke-for-a-kraft
Citat:
-----------------------
Det var noget der gav overskrifter og debat, da Berlingske Tidende i sidste uge proklamerede, at der nu for første gang var flertal i den danske befolkning for atomkraft. Nu viser en ny rundspørge imidlertid, at der stadig er massiv modstand i befolkningen mod at placere a-kraftværker i Danmark.

Den nye rundspørge er udført af A&B Analyse for Altinget.dk, og til spørgsmålet om, hvorvidt man er tilhænger eller modstander af bygning af et a-kraftværk i Danmark, svarer 60 procent nej, mens knap 25 svarer ja.

Det står umiddelbart i kontrast til Gallup-målingen, men forklaringen ligger i formuleringen af spørgsmålet.

I Gallup-målingen var deltagerne nemlig blevet spurgt om, hvorvidt de er enige i, at »a-kraft kan blive en vigtig brik i løsningen af klimaproblemerne.«

Spørgsmålet indeholdt altså ikke oplysninger om placering af kraftværkerne, og adspurgt på denne måde erklærede 54 procent af danskerne sig enten helt eller overvejende positive overfor kernekraft som en del af løsningen på klimaproblemerne. Men det er altså fortsat ikke tilfældet, hvis det betyder a-kraftværker i Danmark.
-----------------------.
13-02-2010 11:39
Jakob
★★★★★
(9325)
.
Verdens lykkeligste folk..?


http://jp.dk/timeout/article1271031.ece
Citater:
--------------------
Danmark er de seneste 30 år gentagne gange blevet kåret til verdens lykkeligste land i forskellige undersøgelser.
---
60 minutes' reporter undrer sig i indslaget over den danske mentalitet. Morley Safer finder det morsomt, at danskerne selv (på hjemmesiden denmark.dk) konstaterer, at "Danmarks nuværende tilstand er resultatet af 400 års tabte krige og mistet land."
--------------------http://www.berlingske.dk/danmark/hver-tredje-dansker-har-lidt-af-depression
Citater:
--------------------
Torsdag den 17. juli 2008, 19:39
Ifølge en ny undersøgelse, som Gallup har foretaget for Berlingske Tidende, har hele 32 pct. af danskerne fået stillet diagnosen depression eller mener selv at have været deprimeret i en periode af deres liv.

Men de tal overrasker ikke fagfolket.

»Det svarer meget godt til, når man laver epidemiologiske undersøgelser af befolkningen. Det er slet ikke overraskende, at en tredjedel af befolkningen har haft en depression. Det fremkaldes ofte af noget så simpelt som kropslige sygdomme,« siger Martin Balslev Jørgensen, overlæge ved Psykiatrisk Klinik på Rigshospitalet.

Privatpraktiserende psykolog i København Liselotte Rosenkvist Jensen er heller ikke forbløffet over de mange bedrøvede danskere.

»De fleste danskere bliver deprimerede i en periode af deres liv. Det kan sagtens være nogle forbigående grunde, som fremkalder det, såsom kærestesorger eller dødsfald. Og det er jo heller ikke alt, som kræver behandling. Når en depression har stået på i over et halvt år, så skal man nok overveje behandlingen,« siger hun og tilføjer, at det oftest er depressioner, som har indefrakommende eller biologiske årsager, der kræver medicinsk behandling.

Gallupmålingen viser også, at kvinderne er særligt hårdt ramt af triste tanker. Således har hele 18 procent af kvinderne i undersøgelsen fået et decideret depressions­diagnose af en læge, psykiater eller psykolog. Hos mændene er det kun 8 procent, som har fået en stillet en medicinsk diagnose.
---
»Vi ligner alle andre lande, hvad angår depression. Der er ikke tal, der tyder på, at vi er mere deprimerede end andre folkeslag,« siger Martin Balslev­ Jørgensen.
--------------------I verdens lykkeligste land er borgerne altså ligeså deprimerede som i alle andre lande.

Skal vi tro på det..?


http://www.klimadebat.dk/forum/industriens-ressourceforbrug-d35-e971-s80.php#post_18267

Eller måske skal vi iværksætte en undersøgelse af de undersøgelser, som har undersøgt, hvad der gik galt i tidligere undersøgelser, så det kan danne grundlag for en ny og bedre undersøgelse næste gang det igen går galt, så det skal undersøges igen...-En anden type undersøgelser, som jeg igen vil anbefale, at man er på vagt overfor, er dem, som vil forøge efterspørgslen på en bestemt vare.

Øl er sundt.

Kaffe er sundt.

Mandler er sunde.

Mørk chokolade er sundt.Med modifikationer er det muligvis sandt, men der findes en række producenter, som har store økonomiske interesser i at gøre deres varer mere interessante og populære, og de vil selvfølgelig gerne medvirke til, at sådanne undersøgelser bliver eksponeret ( overeksponeret ).
Så vidt jeg ved, er øl-markedet blevet mindre det sidste år, så der kommer måske snart en ny undersøgelse, som gentager den første.
Når det gælder mandler og mørk chokolade, så er det sidste skrig, og der er varslet mangel på disse varer med højere priser til følge.
"Videnskabelige" undersøgelser af pesticiders farlighed har også slået fejl mange gange, men før det bliver bevist og erkendt, har kemiske fabrikker tjent tykt på dem.

Det er ofte klogt at være skeptisk.


Jeg er personligt også meget skeptisk overfor dem, som påstår, at det ikke er skadeligt, at vi afbrænder så meget fossilt brændsel og derved forøger CO2-koncentrationen i atmosfæren..
Deltag aktivt i debatten En undersøgelse viser...:

Husk mig

Lignende indhold
DebatterSvarSeneste indlæg
Spørgeskema undersøgelse omkring vejret221-04-2015 20:41
Deltagere til undersøgelse af danskernes klimaholdninger112-02-2014 20:57
CSR-undersøgelse404-09-2010 20:49
Omlægning til vindenergi - Kvalitativ undersøgelse414-05-2010 11:55
Undersøgelse: UV-lys og bakterier.029-01-2009 15:12
NyhederDato
Ny undersøgelse: Køer er ikke en stor klimatrussel20-10-2010 10:56
▲ Til toppen
Afstemning
Hvordan vil Coronakrisen påvirke klimadebatten?

Mindre opmærksomhed om klima

Ingen større påvirkning

Øget opmærksomhed om klima

Andet/Ved ikke


Tak for støtten til driften af Klimadebat.dk.
Copyright © 2007-2020 Klimadebat.dk | Kontakt | Privatlivspolitik