Husk mig
▼ Indhold

Internationalplanten..?


Internationalplanten..?27-01-2019 11:02
Jakob
★★★★★
(9285)
­




I Danmark har vi kåret en nationalfugl. Vi har endda gjort det to gange og kåret en ny.
Først var det Sanglærken, men da det blev besluttet at sprøjte den død med pesticider, valgte vi i stedet Knopsvanen, som alle kender fra H.C. Andersen eventyret, og danskerne identificerede sig med eventyret og levede højt på hans internationale popularitet.
Så det der med nationale kåringer er altså åbenbart noget, der skal gøres jævnligt, så det er opdateret efter forholdene.
Vi kan roligt begynde igen, så snart nogen får lyst. Jeg vil måske foreslå mågen næste gang.

Tilsvarende er det blevet forsøgt at kåre en nationalplante. Hvad det er endt med, ved jeg ikke. Måske eg og mælkebøtte.



Hmm... når Danmark ikke er kommet længere, så er det måske forud for tiden at tænke på kåring af en "internationalplante" eller en "internationalblomst" osv..?


Forslag..?




Man kan måske også vælge at sige, at det for pinligt at diskutere, fordi enhver tydeligt kan se, at den plante, som passer bedst til menneskehedens nuværende opførsel er en Agave..?



https://stiften.dk/aarhus/Ole-har-ventet-54-aar-Kaempe-agave-blomstrer-for-foerste-og-sidste-gang/artikel/275979
Ole har ventet 54 år: Kæmpe agave blomstrer for første og sidste gang
---
Han viser, hvordan bladene er skrumpet ind for at give kraft til den lange aspargesagtige blomsterstængel.
Agaven blomstrer nemlig kun en gang, hvorefter den dør.






­


­
27-01-2019 11:16
Jørgen Petersen
★★★★★
(4852)
Som internationalplante vil jeg gerne foreslå, at vi udnævner majsplanten. Den er siden årtusindskiftet blevet den klart vigtigste afgrøde på verdensplan.
Tilknyttet billede:

31-01-2019 20:33
Jakob
★★★★★
(9285)
­



Jeg vil nok mene, at menneskehedens barokke dyrkning af majs på regnskovens bekostning også symboliseres udmærket af Agavens blomstring.

Hvis det kun handler om dominans på andre planters og lokale økosystemers ( f.eks. regnskovens ) bekostning, så kan man ud over majs evt. også argumentere for algen som internationalplante.

https://www.klimadebat.dk/forum/stop-dansk-koedeksport-nu--d7-e3477.php#post_70435


https://www.dmi.dk/nyheder/arkiv/nyheder-2013/7/algeopblomstring-ved-bornholm-breder-sig/




Og i øvrigt også flere andre planter, som stortrives i et smask gødningsforurenet miljø på bekostning af de mere nøjsomme planter.







­
01-02-2019 19:33
Jørgen Petersen
★★★★★
(4852)
Et sådant billede er nu meget flottere.
Tilknyttet billede:

02-02-2019 13:22
Krutzou
★★★☆☆
(515)
Melet fra dansk hvede har i mange år været ringeagtet blandt danske bagere og konditorer. Kvaliteten og glutenindholdet har simpelthen været for lave til god brøddej. Der har været for lidt sol og for lave temperaturer til at opnå en hvedemels kvalitet som bagerne vil bruge. Måske kan de fremtidige højere temperaturer råde bod på det. Majs er utroligt gødningskrævende, så lad os, mens vi venter på det varmere klima, dog forbedre vores rug. Rug er jo grundstammen i vores næringsindtagelse i form af rugbrød.
02-02-2019 17:41
Jørgen Petersen
★★★★★
(4852)
Bemærkes skal det også, at udvaskningen af næringsstoffer er væsentligt lavere i en mark hvor der dyrkes majs end i en mark hvor der dyrkes korn. Det skyldes, at majs har en noget længere vækstsæson.

Ved korn stoppe plantevæksten typisk i juli måned hvor konet modner. Så stopper optagelsen af næringsstoffer i sagens natur også. Majsen stopper først væksten i slutnignen af september eller i begyndelsen af oktober her hos os. Indtil dette tidspunkt optager majsen som bekendt plantenæringstof.
02-02-2019 19:47
Jakob
★★★★★
(9285)
­



Jørgen Petersen skrev:
Bemærkes skal det også, at udvaskningen af næringsstoffer er væsentligt lavere i en mark hvor der dyrkes majs end i en mark hvor der dyrkes korn. Det skyldes, at majs har en noget længere vækstsæson.


Majs har også dybe rødder, og det må også være godt for at bremse nedsivning af nitrat.
Det hjælper dog ikke meget, når der blot tonses tilsvarende mere gødning på.
Men dybe rødder hjælper planten til overlevelse, når der er tørke.
Værre kan det gå, når det regner meget. Det er ikke mange år siden, at jeg så et landbrug, hvor de måtte sprøjte mange gange imod råd og svamp, og alligevel fik de kun en meget lille høst, og udvaskningen af næringssalte må have været tilsvarende stor.
Resistente svampe i lungerne er heller ikke ønskværdige eller noget at præmiere med en flot titel. Det er i høj grad enorme mængder gødning og sprøjtemidler, som gør den store majs udbredelse mulig.

Majs er i min optik ikke en mirakelplante mere end mange andre planter, men den har nogle fine egenskaber, som for økologer nok må være særligt interessante til blandingskulturer.




­
03-02-2019 17:24
Jørgen Petersen
★★★★★
(4852)
Majs (og for den sags skyld ris) er ikke mirakelplanter. De giver bare et højere udbytte end korn.

Når det bliver varmere, så vil der i sagens natur blive større landområder, hvor det er muligt at dyrke majs og ris. Majs og ris er som bekendt varmekrævende afgrøder. Dette vil i sagens natur have en positiv indvirkning på den samlede planteproduktion.
06-02-2019 06:38
kulden-varmenProfilbillede★★★★★
(2597)
Krutzou skrev:
Melet fra dansk hvede har i mange år været ringeagtet blandt danske bagere og konditorer. Kvaliteten og glutenindholdet har simpelthen været for lave til god brøddej. Der har været for lidt sol og for lave temperaturer til at opnå en hvedemels kvalitet som bagerne vil bruge.


Den store bageevne er sundhedsskadelig. Producenterne har størst interesse at sælge varm luft.
13-02-2019 10:25
Jakob
★★★★★
(9285)
­


Hvis det er kvantitet, der skal være afgørende, og man ikke måler i vægt, men antal, så er det måske skimmelsvampen Aspergillus Fumigatus, der bør kåres som vinder.
Noget tyder på, at den er muteret til en ny menneskeskabt afart og helt uden anstrengelser eller yderligere energiforbrug nu har opnået global udbredelse:


http://nyheder.tv2.dk/politik/2018-02-11-skimmelsvamp-udvikler-resistens-og-det-oger-dodeligheden
Svampeinfektionen forårsages af Aspergillus Fumigatus, som er en skimmelsvamp, der findes over alt i naturen. Langt de fleste mennesker indånder den uden at tage skade, men for alvorligt immunsvækkede kan det udvikle sig til en livstruende lungeinfektion.

Lægerne behandler svampen med såkaldte azoler. Det er de midler, som svampen har udviklet resistens imod.

Ifølge Maiken Cavling Arendrup fra Statens Serum Institut øges dødeligheden, når svampen bliver resistent.

- Det er en sygdom, som er behæftet med en betydelig dødelighed. Almindeligvis mellem 40 og 60 procent, men hvis svampen er resistent, så stiger dødeligheden helt op til 90 procent, siger hun til DR.
--
Ifølge DR frygter forskere og læger, at resistensen er opstået, fordi azoler også bruges som middel mod svamp i industrien og landbruget.




­




Deltag aktivt i debatten Internationalplanten..?:

Husk mig

▲ Til toppen
Afstemning
Hvordan vil Coronakrisen påvirke klimadebatten?

Mindre opmærksomhed om klima

Ingen større påvirkning

Øget opmærksomhed om klima

Andet/Ved ikke


Tak for støtten til driften af Klimadebat.dk.
Copyright © 2007-2020 Klimadebat.dk | Kontakt | Privatlivspolitik