Husk mig
▼ Indhold

Istider

En istid er en langvarig periode, hvor lufttemperaturen daler. Det resulterer blandt andet i, at polarisen vokser. Under en istid er store dele af jorden dækket af is og gletsjere.

Hvornår der præcis er tale om en istid afhænger af definitionen af denne. Det siges især, at der er tale om en istid, når størstedelen af Nordamerika og Europa er dækket af is. Hvis denne definition på en istid bruges, så forekom den sidste istid for ca. 10.000 år siden.

Der findes tre former for beviser på, at der har været en istid, nemlig geologiske, kemiske og palæontologiske. I alt har jorden oplevet fire istider. Under den første istid, for over en million år siden, var isen på Grønland og Antarktis væsentlige tykkere og mere omfangsrig i dag. Faktisk var en tredjedel af hele Jordens overflade dækket af is. I dag er det bevist, at den første istid kom efter en periode med varmt vejr, hvorefter en egentlig klimatisk nedkøling startede.

Under istiderne har vejret været meget svingende. Det kunne enten være mere koldt og regnfuldt eller varmere og mere tørt end i dag. Selvom forskere har forsøgt at finde en forklaring på, hvorfor vejret kunne være så omskifteligt, så kender de stadig ikke årsagen.

På trods af, at istiden startede for over en million år siden, så er det kun ca. 20.000 år siden, at isen over Nordamerika nåede sit maksimum, og det er kun 6.000 år siden, at isen i Canada smeltede. Det er bevist, at bjerglandskaber og flodområder har ændret form under istider på grund af, at isen vandrede.

I 2006 udtalte den russiske astronom, Khabibullo Abdusamatov, at der er mulighed for, at jorden oplever endnu en istid – svarende til ”Den lille istid” som forekom i 1400 tallet og varede nogle hundrede år frem. Abdusamatov forudser et temperaturfald på ca. 1 grad celsius grundet lav soloaktivitet. Han mener, at temperaturerne allerede begynder at falde om fire til fem år, når den globale opvarmning får den øgede soloaktivitet til at toppe. Dog vil den koldeste periode forekomme, når der har været et større fald i solaktiviteten, og det vil ifølge Abdusamatov ske i årene fra 2035 til 2045. Han påpeger, at en sådan ændring i temperaturen er et helt normalt fænomen.

I Danmark har der også været fire istider, hvor isen helt eller delvist dækkede landet. Dog har der i Nordeuropa været syv istider, men fordi isen kun bredte sig væsentligt i fire omgange, så er det også det antal gange, der bliver regnet som en egentlig istid.

Den sidste istid i Danmark startede for ca. 100.000 år siden og sluttede for ca. 10.000 år siden, og den bliver omtalt som Weichel-istiden. Dog var det kun i den sidste tredjedel af perioden, at isen nåede til Danmark. På grund af de høje temperaturer i Danmark var det kun dele af landet, der blev dækket af is. Store dele af Vestjylland gik fri for isen, og det er også grunden til, at der er så stor forskel på landskabet i Jylland. Det vi i dag kender som hedelandskab var ikke dækket af is og nød derfor ikke godt af smeltevandet, da isen smeltede. Omvendt var isen med til at skabe de såkaldte tunneldale, som er store fjorde. Både Horsens Fjord og Hoptrupdalen er tunneldale.

De fire istider i Danmark:
Weichsel: 100.000 - 10.00 år siden
Saale: 150.000 - 130.000 år siden
Elster: 480.000 - 385.000 år siden
Menap: 900.000 - 800.000 år siden

Eksterne links/kilder:
USGS: The Great Ice Age
Science Daily: Ice age
TV2 Vejret: Ny 'Lille istid' på vej?
TV2 Vejret: Istid i Danmark
Geologisk Nyt: Horsens Fjord
Skov- og Naturstyrelsen
500 svar om klima: Fortidens klima

Kilde: Berlingske Research. Udarbejdet år 2009, hvorfor oplysninger kan være forældede, og evt. rettelser kan mangle. Få aktuel viden om klima på Berlingske Viden.

Et par debatter om istider:
> En ny istid
> Istider
> Hvorfor opstår der istider og mellemistider?
> Min-max temp. på polerne under istiderne
> Istid, er der noget om snakken?
> Rygter om ny istid er stærkt overdrevne
> Næste istid
> Er en ny istid på vej?






 0 kommentar(er) · 50595 fremvisninger

Kommentarer
Der er ikke skrevet kommentarer til denne artikel.

Deltag aktivt i debatten om artiklen Istider:

Husk mig

Lignende indhold
Artikler
Marit-Solveig Seidenkrantz: Er vi på vej ind i en ny istid?
NyhederDato
Mennesket medvirkede til den lille istid12-01-2009 10:52
DebatterSvarSeneste indlæg
Lille istid på vej - nej!615-08-2020 22:53
Jordens sidste istid607-12-2019 06:02
Politik til næste istid030-08-2019 13:01
Istider616-04-2014 13:23
Er en ny istid på vej?1413-08-2013 11:19
▲ Til toppen
Afstemning
Hvordan vil Coronakrisen påvirke klimadebatten?

Mindre opmærksomhed om klima

Ingen større påvirkning

Øget opmærksomhed om klima

Andet/Ved ikke


Tak for støtten til driften af Klimadebat.dk.
Copyright © 2007-2020 Klimadebat.dk | Kontakt | Privatlivspolitik