Landbruget bidrager betydeligt til det stigende udslip af
drivhusgasser. Det sker eksempelvis i form af omdannelsen af skov til jordbrug, markafbrænding, sprøjtemidler, dyrehold osv.
Men landbruget bliver også påvirket af klimaændringerne. Øget nedbør, kraftigere storme og
sommertørke er alle fænomener, som er blevet mere fremtrædende som følge af den globale opvarmning, og disse vil alle præge landbruget.
Fødevareministeriet og Familie- og Forbrugerministeriet har bevilget 32,8 mio. kr. til forskning inden for landbrugsområdet. Forskningsperioden løber fra 2001 frem til 2010. Forskningen er inddelt i seks projekter som har forskellige fokusområder. Projekterne koncentrerer sig både om den effekt klimaændringerne vil have på landbrugets produktion samt om landbrugets udledning af drivhusgasser.
Den Grønne Revolution
Den Grønne Revolution beskriver en markant forbedring af såsæd og planteforædling i diverse
udviklingslande i 1960’erne.
Den Grønne Revolution startede i 1943 med etableringen af “the Office of Special Studies”, som var et samarbejde mellem den mexicanske administration under Manuel Avila Camacho og Rockefeller Foundation. Den Grønne Revolution spredtes til store dele af verdens udviklingslande, hvoraf den var mest succesfuld i
Indien, Pakistan,
Tyrkiet og
Mexico samt i mindre grad i andre dele af Asien.
Den Grønne Revolutions resultater i Afrika er ofte blevet kritiseret, idet monokulturel landbrugsdrift har været mindre succesfuld her end andre steder. Hyppige forklaringer herfor har været: store regionale forskelle på afrikansk landbrugsjord, korruption, manglende politisk vilje og manglende forandringsparathed.
Eksterne links/kilder:Avisen.dk: Greenpeace: Landmænd ødelægger klimaetOprustning i forskning om klimaændringers betydning for landbrugetIndiaOneStop: India's Green RevolutionGlobalegener.dk
500 svar om klima: Fødevarer og landbrugKilde: Berlingske Research. Udarbejdet år 2009, hvorfor oplysninger kan være forældede, og evt. rettelser kan mangle. Få aktuel viden om klima på Berlingske Viden.