Husk mig
▼ Indhold

Lavenergihuse

Spar penge på elregningen og pas på miljøet med et lavenergihus
Vi danskere bruger mere el end nogensinde på tøjvask, opladning af tablets og tv-kiggeri. Derudover viser undersøgelser, at hele 40 % af en families energiforbrug går til opvarmning af boligen. Vi har altså gode muligheder for at spare mange penge på både el- og varmeregningen. Faktisk har vi mulighed for at spare penge, samtidig med at vi beskytter vores miljø bedre. Dette emne bliver ofte diskuteret i medierne, og har gennem de seneste år været en fast del af debatten på Christiansborg.

Regeringen er gennem de seneste 10 år begyndt at stille endnu større krav til energiforbruget i vores boliger. Dette har resulteret i den såkaldte 2050-plan, hvor målet er, at vi i Danmark skal udnytte grøn energi 100 % inden år 2050. 2050-kravet vil de næste mange år få stor indflydelse på vores boliger, lige fra bygningsmaterialer til byggemetoder og arkitektur. Desuden betyder det, at endnu flere danskere begynder at nybygge eller ombygge til lavenergihuse.

Hvad er et lavenergihus?
Et lavenergihus bruger en del mindre energi til opvarmning, hvis vi sammenligner med et Almindeligt familiehus. I og med at et lavenergihus skal leve op til 2015- eller 2020-kravene for at blive godkendt, kan der spares mellem 40 og 60 % på energiforbruget.

Der findes som udgangspunkt to typer lavenergihuse: klasse 2015 og klasse 2020. Inden de to klasser uddybes, bør begrebet “energiramme” kort defineres. Energirammen er, hvor meget energi der tilføres pr. m2 til opvarmning, ventilation, køling samt varmt brugsvand.

Hvis dit hus skal godkendes til klasse 2015 kræver det, at din bolig opfylder Bygningsreglementets krav. Det betyder eksempelvis, at et 2015-hus på 150 m2 maksimalt må have en energiramme på 35 kWh/år. Dette tal er således inklusiv opvarmning, ventilation, køling og varmt vand, men eksklusiv det totale elforbrug, der blandt andet dækker lys og hårde hvidevarer. Et 2015-hus anvender derfor hele 43 % mindre energi end et almindeligt hus. Denne lave energiramme opnås med skærpede krav til især isolering.

Ønsker du i stedet, at dit hus skal godkendes af bygningsreglementet til klasse 2020, bliver kravene skærpet yderligere sammenlignet med 2015-kravene. Dette betyder, at et 2020-hus på eksempelvis 150 m2 maksimalt må opnå en energiramme på 20 kWh/år. Dette tal er ligeledes inklusiv opvarmning, ventilation, køling og varmt vand, og eksklusiv det totale elforbrug. 2020-huset forbruger således op til 62% mindre energi sammenlignet med et almindeligt hus. Ved 2020-huse opnås den lave energiramme ved hjælp af en tæt isolering samt et ventilationsanlæg med varmegenvinding, der opfylder 2020-kravet til boligens luftskift. Det betyder, at kravet til transmissionstab er skærpet, idet bygningens varmetab skal mindskes. Derfor skal der ud over en ekstremt god isolering installeres A-energimærkede vinduer og døre.

Sådan opnås den lave energiramme i et lavenergihus
Der er som udgangspunkt mange specifikke krav, der skal opfyldes, lige meget om du bygger et lavenergihus fra bunden, eller om du ombygger dit nuværende hus. Hvis vi koger alle kravene ned, har vi tre konkrete krav, der skal opfyldes:
  • Et lavenergihus skal have en tyk og god isolering.
  • Et lavenergihus skal være tæt, så varmen udnyttes optimalt.
  • Der skal installeres energiruder og døre i et lavenergihus.
Først og fremmest skal dit lavenergihus leve op til kravene om en tyk isolering. Det er forskelligt, hvilke krav der præcist stilles til henholdsvis klasse 2015 og klasse 2020-lavenergihuse. Derfor bør du tjekke dette på bygningsreglementets hjemmeside.

For det andet skal varmen udnyttes bedst muligt. Dette gøres ved hjælp af et ventilationssystem med varmegenvinding. Det sikrer, at varmen ikke går tabt i hjørnerne. Desuden skal lavenergihuset sikres for utætheder, så varmen bliver holdt inde bedst muligt. Det er dog kun i et 2020-hus, at dette er et krav.

For det tredje kan A-energimærkede vinduer og døre være med til at sikre, at varmen ikke siver ud. Energiruder og døre kan desuden udnytte solens varme på den mest optimale måde. Det er igen kun 2020-lavenergihuse, der skal opfylde disse krav.

Her er de 4 vigtigste fordele ved lavenergihuse
Der kan skrives en lang liste over alle de fordele, der er ved at investere i et lavenergihus. Derfor vil kun de fire vigtigste blive oplistet her:
  • Et lavenergihus har lave varmeudgifter
  • Et lavenergihus er miljøvenligt og reducerer CO2-udslippet
  • Et lavenergihus kan give mulighed for at undgå tilslutningspligten
  • Et lavenergihus har et kontrolleret og sundt indeklima
Med et lavenergihus bliver dine varmeudgifter mindsket en del, hvis ikke helt. Du bliver delvist eller helt selvforsynende med varme. Desuden holder boligens isolering bedre på varmen, hvilket betyder, at du ikke varmer op ude hos fuglene om vinteren. Dette vil også sikre dig, at du sparer en del energi på opvarmning.

Et lavenergihus har et meget lavt energiforbrug, og derfor er det miljøvenligt, især hvis boligen også udnytter bæredygtig energi til opvarmning. Bl.a. fordi huset selv holder på varmen, reducerer det dit CO2-udslip.

Med et lavenergihus får du muligheden for at undgå tilslutningspligten. Et lavenergihus har i næsten alle tilfælde en bæredygtig form for varmetilførsel, f.eks. solvarme, varmepumpe eller jordvarme. Det giver dermed mulighed for at undgå at blive tilsluttet den kollektive varmeforsyning (gas, fjernvarme osv.). Du skal blot søge om dispensation hos kommunen. Dette giver dig en besparelse, idet du er selvforsynende med varme til dit hus.

Med et lavenergihus sikrer du, at din bolig har et sundt indeklima. Ved at installere et ventilationssystem kan du selv være med til at kontrollere, hvordan indeklimaet skal være i hjemmet. Du behøver altså ikke lufte ud, da ventilationssystemet selv klarer luftudskiftningen.

Hvad koster et lavenergihus?
Ligesom med almindelige standardhuse så varierer prisen på lavenergihuse meget. Der er flere faktorer, der påvirker prisen. Disse faktorer kan være alt fra byggematerialer til husets størrelse. Derudover påvirkes prisen også af, hvilken varmekilde der installeres i huset. Selvom det er svært at give et bud på prisen på et lavenergihus, vil vi forsøge at komme med et forsigtigt skøn.

En tommelfingerregel er, at et lavenergihus sammenlignet med et standardhus koster 300-500 kr. mere pr. m2. Ser vi på det tidligere eksempel med et hus på 150 m2, så vil prisforskellen være ca. 45.000-75.000 kr. Umiddelbart er dette en del penge for rigtig mange forbrugere, men i forhold til hvor meget energi, huset sparer, så bør du alligevel overveje, om det ikke er prisen værd.

Alt i alt kan det som regel godt betale sig at investere i et lavenergihus. Det vil ofte give en økonomisk fordel, fordi du sparer mange penge på især varmeregningen. Endelig bør du købe et lavenergihus for at passe godt på miljøet og mindske CO2-udslippet.






 0 kommentar(er) · 5936 fremvisninger

Kommentarer
Der er ikke skrevet kommentarer til denne artikel.

Deltag aktivt i debatten om artiklen Lavenergihuse:

Husk mig

▲ Til toppen
Afstemning
Hvordan vil Coronakrisen påvirke klimadebatten?

Mindre opmærksomhed om klima

Ingen større påvirkning

Øget opmærksomhed om klima

Andet/Ved ikke


Tak for støtten til driften af Klimadebat.dk.
Copyright © 2007-2020 Klimadebat.dk | Kontakt | Privatlivspolitik