Husk mig
▼ Indhold

OPEC

OPEC står for The Organization of the Petroleum Exporting Countries. OPEC blev stiftet i september 1960 på en konference i Bagdad, hvor Iran, Irak, Kuwait, Saudi-Arabien og Venezuela besluttede at gå sammen og danne en fælles organisation af olieproducerende lande, med henblik på at koordinere oliepriserne landene imellem samt styrke det tværkulturelle samarbejde om olieproduktion.

Siden er yderligere ni lande blevet medlem af OPEC: Qatar (1961), Indonesien (1962), Libyen (1962), De Forenede Arabiske Emirater (1967), Algeriet (1969), Nigeria (1971), Ecuador (1971), Angola (2007) og Gabon (1975-1994).

I de første år havde OPEC hovedsæde i Geneve, Schweiz, men siden 1965 har OPEC været placeret i Østrigs hovedstad Wien.

Op gennem 1960’erne var OPEC’s aktiviteter begrænsede, men da den første oliekrise i 1973 brød ud, kom OPEC for alvor i fokus, da organisationen havde held med at begrænse produktionen af olie og dermed hæve prisen. Det reducerede olieudbud fik store konsekvenser for størstedelen af de europæiske lande, hvis økonomier var stærkt afhængige af olie til deres industriproduktion. Som følge heraf forsøgte mange lande at omlægge deres produktion og søge efter alternative energikilder for på den måde at mindske afhængigheden af olie.

I slutningen af 1970’erne blev den iranske shah væltet og revolutionen i Iran var en realitet. Kombineret med en usædvanlig kold vinter i Europa steg efterspørgslen efter olie, hvilket igen gav anledning til markante stigninger i oliepriserne.

I dag står OPEC for omkring 45 pct. af verdens produktion af olie og 55 pct. af den olie, som handles på de internationale markeder er produceret af OPEC’s medlemslande, hvilket betyder, at markedsprisen på olie er stærkt påvirket af, hvorledes OPEC agerer. Som hovedregel søger OPEC at stabilisere olieprisen og sikre et kontinuerligt udbud af olie.

På OPEC’s årlige konferencer mødes medlemslandenes repræsentanter for at koordinere fælles retningslinjer for salg og priser på oliemarkedet. På konferencerne deltager ligeledes OPEC Sekretariatet, som blandt andet styrer den administrative del af organisationen.

Eksterne links/kilder:
OPEC

Kilde: Berlingske Research. Udarbejdet år 2009, hvorfor oplysninger kan være forældede, og evt. rettelser kan mangle. Få aktuel viden om klima på Berlingske Viden.


 0 kommentar(er) · 12797 fremvisninger

Kommentarer
Der er ikke skrevet kommentarer til denne artikel.

Deltag aktivt i debatten om artiklen OPEC:

Husk mig

Vurderinger
Du skal være logget ind for at vurdere artiklen 'OPEC'.
Meget godt
0%[Ingen stemmer]
Godt
0%[Ingen stemmer]
Middel
0%[Ingen stemmer]
Dårligt
0%[Ingen stemmer]
Meget dårligt
100%[1 Stemme]

▲ Til toppen
Afstemning
Hvordan vil Coronakrisen påvirke klimadebatten?

Mindre opmærksomhed om klima

Ingen større påvirkning

Øget opmærksomhed om klima

Andet/Ved ikke


Tak for støtten til driften af Klimadebat.dk.
Copyright © 2007-2020 Klimadebat.dk | Kontakt | Privatlivspolitik