ProjektZero’s formål er, at gøre Sønderborg til det første bæredygtige og
CO2-neutrale vækstområde i Europa, hvilket skal ske inden for de næste 20 år. Det bliver gjort ved at sætte fokus på bæredygtig energiforsyning samt energianvendelse og både kommunen, erhvervslivet og uddannelsesinstitutionerne i Sønderborg er involveret i projektet.
Ideen er opstået i tænketanken i Futura Syd, og projektet er forankret af ProjectZero Fonden, som er økonomisk støttet af blandt andet Sønderborg kommune, Danfoss og SYD ENERGI.
Der er otte bærende initiativer i projektet, nemlig energiregnskaber, værdigrundlag, bæredygtig byplan, bæredygtige bygningskoncepter, bæredygtig havnebydel, bæredygtig transport, erhvervsklynger og Bright Green Youth.
EnergiregnskabI energiregnskabet bliver der sat fokus på
CO2-udledningen og anden miljøbelastning i Sønderborg kommune. Det sker ved at måle de enkelte husholdningers og virksomheders energiforbrug af eksempelvis el, varme og olie. For at sikre, at tiltaget har en effekt, så skal husholdningerne periodisk måle deres forbrug, dette skal de sætte op mod et ideal og de skal herefter selv justere deres forbrug.
VærdigrundlagFormålet er at skabe varige adfærdsændringer hos uddannelsesinstitutionerne, virksomhederne, kommunen og borgerne i Sønderborg. Det skal ske ved at ændre borgernes handlinger og adfærd i forhold til energiforbrug. Til institutionerne og skolerne i kommunen er der udviklet koncepter, som skal bidrage til den øgede bevidsthed. Derudover er det hensigten at gøre de unge i kommunen til ambassadører for
bæredygtig adfærd i husholdningerne.
Bæredygtig byplanUdgangspunktet er en kritisk gennemgang af kommunens nuværende byplan, så en mere moderne energiforsyning og optimeret energianvendelse kan blive tilføjet. Planen vil indeholde tanker omkring energi, trafik og miljø. Herudover vil den indeholde konkrete tiltag med hensyn til den kollektive trafik,
kloaksystemet og vandafledningen.
Bæredygtige bygningskoncepterHer er meningen at nytænke designet af en del af de nuværende bygninger i kommunen og på den måde sænke deres samlede energiforbrug. Kommunen udtænker et nyt energikoncept for og design af både boligforeninger, sommerhuse og parcelhuse.
Bæredygtig havnebydelPå havnen er et ca. 50.000 etagekvadratmeter byggeri under konstruktion. Her er der sikret en energimæssig bæredygtighed, da det indgår i som en integreret del af planen for områdets udvikling.
Bæredygtig transportDen kollektive trafik skal omlægges, så flere bruger den offentlige transport frem for at tage
bilen. Kommunen har bl.a. givet 23 millioner i tilskud til busdrift mv.
ErhvervsklyngerDer skal være et tættere samarbejde mellem bl.a. virksomheder, rådgivere og forskere i kommunen og det skal ske gennem erhvervsklynger.
Bright Green YouthProjectZero ønsker at skabe rammer, hvor unge kan mødes, diskutere og komme med eventuelle løsninger på klimaproblemet. Formålet er at skabe øget opmærksomhed på klimaudfordringerne og på mulige løsninger. I tre-fire dage op til FN’s klimatopmøde i København i 2009 vil ca. 1.000 unge fra hele verdenen mødes i Sønderborg og på Ærø og diskutere klimaspørgsmål.
Eksterne links/kilder:ProjectZeroKilde: Berlingske Research. Udarbejdet år 2009, hvorfor oplysninger kan være forældede, og evt. rettelser kan mangle. Få aktuel viden om klima på Berlingske Viden.