Solceller er blevet en populær energikilde hos landets boligejere, og i 2012 oplevede solcellebranchen sit store gennembrud med mere end 30.000 opsatte anlæg på 12 måneder. Det er især de stigende elpriser og oliepriser, der har fået danskerne til at få øjnene op for alternative energikilder, herunder
solcelleanlæg.
Et solcelleanlæg består af en række paneler, der sættes sammen, hvorefter de kan producere jævnstrøm. En såkaldt inverter forvandler og fordeler jævnstrømmen fra anlægget til 220 volt vekselstrøm. Panelerne optager som hovedregel solens stråler i dagslys og naturligvis solskin. Mange tror, at panelerne kun producerer strøm, når solen skinner, men det er en fejl. Solceller producerer også strøm, selv om der er skyer, og solen ikke skinner – dog ikke så meget som i solskin.
Blevet populære de senere år
På en varm sommerdag, hvor solen skinner fra en skyfri himmel, producerer et typisk 6kw-anlæg omkring 40-50 kilowatt-timer, hvilket er en pæn del.
Solceller har været fremme i 30-40 år, men er først for alvor blevet populære i Danmark de seneste år. Det skyldes især de høje priser. For omkring ti år siden kostede et solcelleanlæg nemlig omkring det dobbelte sammenlignet med de nuværende priser. I dag er prisniveauet så langt nede, at mange boligejere kan være med, og det har sat gang i salget. Samtidig er solcellerne i dag mere effektive end tidligere.
En typisk familie med to voksne og to børn bruger omkring 5.000-6.000 kilowatt-timer om året, hvorfor en sådan familie skal bruge et 6 kw-anlæg, der som regel fylder 40-45 kvadratmeter.
De fleste huse kan få solceller. Enten på det eksisterende tag, men er det for fladt eller stejlt, kan man hæve panelerne, så de har den perfekte hældning mod solen. En perfekt placering er stik syd og med en hældning på 30-45 grader, hvilket giver en ydelsesevne på omkring 95 procent, hvilket betyder, at man kan blive så godt som selvforsynende med strøm.
Mere sol på Bornholm
I Danmark skinner solen omkring ti procent mere på Bornholm end i Midtjylland, hvilket betyder, at et anlæg på Bornholm vil producere mere strøm end i det midtjyske.
Et solcelleanlæg er dels en økonomisk fornuftig investering, dels en miljøvenlig investering. Solceller producerer strøm via solen, og dermed er solceller en grøn energikilde, der næsten ikke udleder CO2.
Prisen på solceller svinger alt efter kvalitet og størrelse, men et typisk og godt 6kw-anlæg kan fås for ca. 100.000-130.000 kroner inklusiv montering og moms.
Kilde: Energihjem.dkFra SKOLEduel:Sådan virker en solcelleMange lommeregnere og ure får deres energi fra solceller. En solcelle producerer elektricitet direkte fra solstrålerne og helt uden tandhjul og andre dimser, der skal bevæge sig. Derfor er der ikke så meget, der kan gå i stykker i en solcelle. Og hvis man sætter mange solceller sammen, kan man lægge dem på taget af sit hus og få dem til at producere elektricitet. Et solcelleanlæg kan producere elektricitet uden nogen form for forurening i op til 30 år.
Når solens stråler rammer solcellen, får dens elektroner tilført så meget energi, at de bliver slået løs og kan bevæge sig. I solcellen kan de kun bevæge sig en vej. Elektricitet er jo netop elektroner, der bevæger sig i samme retning.
Silicium er et dyrt materiale, så solceller er stadig dyre i forhold til den elektricitet, man får ud af dem. Men de bliver stadig billigere og billigere. På Risø har man taget patent på en solcelle i plast. Den kan nedsætte prisen på solceller markant.
Der er allerede mange steder, hvor det godt kan betale sig at installere solceller – også selv om de er af silicium. Flere campingvogne og sejlbåde har for eksempel solceller, fordi det kan være dyrt at købe elektricitet på campingpladser og i havne. Der er også flere fyrtårne, der får deres elektricitet fra solceller. Så har de et batteri til at lagre energien. I øvrigt arbejder man på at udvikle solceller af andre og billigere materialer end silicium.
Almindelige solceller kan omdanne 9-15 procent af sollysets energi til el. Men de nyeste og bedste krystaller kan udnytte op til 40 procent af den sollysets energi.
SpørgsmålBør man forske mere i solceller, der kan udnytte mere at solens energi, så solenergi også kan blive effektiv i Danmark, selv om solen ikke skinner så meget?
Kilde: SEAS-NVEYderligere info om solceller på Klimadebat.dk:>
Historisk artikel om solceller>
Debat om solceller>
Debat om nye solceller på UV>
Debat om leverandør af solceller>
Debat om valg af solcellerFra nyhedsarkivet:>
Prisen på solceller styrtdykker (14/5-11)
>
Det tyske solparadis blegner (11/5-10)
>
Soldrevent propelfly i luften (8/4-10)
>
Til søs med verdens største soldrevne båd (2/3-10)
>
Japan vil sende solpaneler ud i rummet (11/11-09)
>
Nordens største solcelleanlæg i Ørestaden (5/10-09)
>
Kineserne stormer frem i presset solcellemarked (20/08-09)
>
Ingen krise for solenergi (11/5-09)
>
Italien fordobler sin solcelle-kapacitet (8/4-09)
>
Bydel har store solcelle-planer (2/4-09)
>
Solceller frem med 110 procent (19/3-09)
>
Opkøb skaber global solcellegigant (28/1-09)
>
Stort prisfald på solceller i vente (12/12-08)
>
Los Angeles vil dække byens tage med solceller (4/12-08)
>
Lavt udbud af solpaneler holder stadig priserne oppe (13/10-08)
>
4 milliarder mennesker kan få solenergi i 2030 (4/9-08)
>
StatoilHydro vil satse på sol (26/8-08)
>
Ikea på vej med solcellepaneler til kunderne (14/08-08)
>
Solenergi fra Sahara kan sikre Europas elforsyning (24/7-08)
>
Gennembrud for solceller? (1/12-07)
Eksterne links:>
Energinet.dk: Solceller i tal>
Lavenergi.dk: Solceller