Forvitring er en proces, der gennem millioner af år er med til at forme Jorden, som følge af nedbrydning under indflydelse af vind, vand, sollys og forurening. De fleste sten og mineraler formes dybt i Jordens indre, hvor temperaturer og trykforhold er markant anderledes end dem, der hersker på Jordens overflade. Når disse sten og mineraler kommer op til jordoverfladen er deres fysiske og kemiske karakteristika så forskellige fra de forhold, der hersker under overfladen, at disse sten og mineraler angribes og nedbrydes til mindre dele via en række kemiske, fysiske og biologiske overfladeprocesser. Igennem disse processer dannes mineralpartikler som silt, sand og ler. Desuden giver de nedbrudte mineraler næring til planter. Når havvand er salt skyldes det, at sten og mineraler afgiver salt-ioner. De afgivne salt-ioner når via nedsivning og afløb havene.
Der er tre former for forvitring: kemisk, fysisk og biologisk.
Kemisk forvitring kender vi måske bedst fra hverdagen i form af rust, en proces der kaldes oxidation. Hydrolyse, reduktion og carbonation er andre eksempler på kemisk forvitring, der alle har det tilfælles, at de indebærer kemiske forandringer i et givent materiales kemiske og mineralogiske komposition.
Fysisk forvitring (også kaldet mekanisk forvitring) er nedbrydningen af mineraler og stenmaterialer ved fysiske processer. Havets udjævning af fastland er et eksempel på fysisk forvitring, men derudover påvirkes sten og mineraler af krystalliseringsprocesser og af de trykforskelle, der er mellem Jordens indre, hvor sten og klipper formes og det langt mindre tryk, der findes på Jordens overflade, hvortil stenene og klipperne med tiden når op.
Biologisk forvitring er nedbrydningen af sten og mineraler som følge af påvirkning af kemiske og/eller fysiske agenter, der findes i levende organismer (alt fra bakterier over plantevækster til dyr).
Nyere forskning tyder på, at vandkredsløbet påvirker jordens forvitring, af blandt andet bjergene, som igen påvirker
atmosfærens CO2 indhold. Et begrænset vandkredsløb vil resultere i mindre forvitring og dette vil dermed øge CO2-koncentrationen.
Eksterne links/kilder:PhysicalGeography.net: WeatheringGeographypages.co.uk: WeatheringDanmarks Rumcenter
Kilde: Berlingske Research. Udarbejdet år 2009, hvorfor oplysninger kan være forældede, og evt. rettelser kan mangle. Få aktuel viden om klima på Berlingske Viden.