Som boligejer spidser man ofte ører, når snakken falder på økonomiske besparelser i hjemmet. Varmeregningen er en fast post i budgettet for det fleste, og er et af de områder, hvor det ofte kan lønne sig at overveje nye muligheder. De fleste tror fejlagtigt, at man kun kan vælge én type varmekilde til sit hjem, og derfor må afskrive mange af de andre gode typer varmesystemer. Det er dog i mange tilfælde muligt at kombinere forskellige opvarmningsformer, og derigennem opnå en energibesparelse. I disse tilfælde er der tale om etableringen af et hybridanlæg.
Hvad er et hybridanlæg?Når det kommer til varmekilder, dækker begrebet hybridanlæg over et varmeanlæg, der bruger flere forskellige former for drivbrændstof til opvarmning af boligen. Der findes en række forskellige kombinationer, men den type, der vil blive beskrevet nærmere her, dækker over kombinationen mellem gas- eller oliefyr og en form for varmepumpe. Disse kombinationer er de hybridanlæg, der typisk ses i danske hjem.
Hvori ligger besparelsen?Man kan spørge sig selv, hvorfor man overhovedet burde overveje at få etableret et hybridanlæg, frem for at gå 100 % over til en ny varmekilde. Dette er et meget relevant spørgsmål, der har en logisk forklaring.
Varmepumper er generelt set billigere i drift end gas- og oliefyr, når omstændighederne for driften er optimale. Når der eksempelvis er tale om et moderat udeklima med relativt varme temperaturer, fungerer varmepumper efter hensigten. Under disse omstændigheder genererer varmepumper langt større mængder varmeenergi end den energi, der bruges til driften. Det er dog ikke altid, at de danske klimaforhold tillader, at varmepumpen kan arbejde lige effektivt.
De lave temperaturer, der ses i de koldeste måneder på året influerer betydeligt på effektiviteten, og det er i disse situationer, at det giver god mening med et hybridanlæg. Med et hybridanlæg træder gas- eller oliefyret til, når det er allerkoldest, og står for størstedelen af opvarmningen i disse perioder. Med denne opvarmningsmodel ser man typisk, at 70 % af det årlige varmeforbrug dækkes af varmepumpen, og de resterende 30 % dækkes af en gas- eller oliekedel.
Det er værd at understrege, at man opnår størst besparelser, hvis man bliver godkendt til at få reduceret sin elafgift. Man kan få reduceret elafgift, hvis 51 % af ens varmebehov dækkes af en eldrevet opvarmningsmetode. Eftersom varmepumper er eldrevne, kan man i langt de fleste tilfælde registrere, at boligen er elopvarmet hos BBR. Dette bevirker, at al elforbrug over 4000 kWh om året reduceres i pris med 62,25 øre per kWh (sats for 2015). Beregninger foretaget på baggrund af disse tal viser, at man kan opnå en årlig besparelse på sin varmeregning på omkring 30 %, hvis man går over til at bruge hybridanlæg.
Fordele og ulemperDe fleste opvarmningsløsninger har både fordele og ulemper, hvilket selvfølgelig også er gældende for hybridløsninger. Nedenfor oplistes nogle af de mest betydelige fordele og ulemper.
Fordele- Store økonomiske besparelser.
- Mere miljøvenligt energiforbrug end ved totalløsning med gas- eller oliefyr.
- Sikrer billig opvarmning i boliger, der kræver høj fremløbstemperatur.
Ulemper- Mindre miljøvenligt end en totalløsning kun med varmepumpe.
- Der skal købes brændsel til fyret.
- Større servicebehov.
Ønsker man at undersøge muligheden for at installere en hybridløsning, skal man kontakte en fagmand og få en professionel vurdering.
Læs mere om hybridanlæg på Varmepumpetilbud.dk