Kloakker er et rørsystem, som bruges til at lede spildevand, regnvand og drænvand væk. Inden kloaksystemet blev indført, blev spildevand og regnvand ledt ud af byerne i åbne grøfter langs vejene.
Det tidligste kloaksystem, man har kendskab til, er fra Babylon ca. 4.000 år før Kristi fødsel. Romerriget var dog de første til at skabe et egentlig underjordisk kloaksystem og det skete omkring 800 år f.Kr., hvor de offentlige institutioner blev tilsluttet systemet. Først 900 år senere blev der givet tilladelse til, at private hjem fik adgang til systemet.
I 1852 blev det vedtaget, at København skulle have et nyt kloakanlæg, men året efter blev Danmark ramt af en koleraepidemi, som medførte, at byggeriet først kom i gang i 1857. Kloakeringen af byen forgik i etaper og tog adskillige år. Ydermere blev spildevandet i mange år ledet gennem kloakkerne og direkte ud i havet. Omkring 1915 fik Danmark sit første rensningsanlæg, som langsomt har udviklet sig til den form for rensningsanlæg, vi kender i dag.
Alene i København bliver 80 millioner kubikmeter spildevand og regnvand ledt gennem kloaksystemet.
Et kloaksystem holder fra 15 år til maksimalt 60 år.
Eksterne links/kilder:Frederiksberg Forsyning: 1865: Spildevandet går under jordenIllustreret Videnskab
Kloakviden.dk: Københavns kloaksystem
BedreByg.dk: KloakrenoveringKloakviden.dk: Historisk oversigtmetroXpress
Her Halter Huset: El-installationer og VVS-installationerKilde: Berlingske Research. Udarbejdet år 2009, hvorfor oplysninger kan være forældede, og evt. rettelser kan mangle. Få aktuel viden om klima på Berlingske Viden.