Husk mig
▼ Indhold

Jordvarme

Af Casper Vestereng, Energihjem.dk

Et jordvarmeanlæg er ideelt for den miljø- og energibevidste familie, som tænker langsigtet og er villig til at investere for at nedsætte sit energiforbrug. Et jordvarmeanlæg kræver nemlig en investering på den høje side af 100.000 kroner, men det betaler sig tilbage på flere måder. Ved almindelig drift og dermed nedsat energiforbrug skal en ny jordvarmeejer kalkulere med en tilbagebetalingstid på cirka ti år afhængigt af hvilken energikilde, man har haft hidtil.

Sådan fungerer det

Et jordvarmeanlæg udnytter den oplagrede varme, der findes i cirka en meters dybde. Det er en slange, der bliver nedgravet, og inde i slangen cirkulerer en giftfri væske, der opvarmes nogle grader af den omkringliggende jord. Generelt skal der bruges minimum 250 kvadratmeter grund til slanger, men det afhænger igen af, om man vælger, at slangerne skal nedgraves vandret eller om slangerne ønskes lodret nedgravet. Ved et lodret jordvarmeanlæg kræves ikke nødvendigvis ligeså stort et areal.

Den afgivne jordvarme komprimeres i varmepumpen, og derved øges temperaturen på væsken, og varmen overføres derefter til husets varmeelementer. Den ophobede varme kan også anvendes til varmt vand i hanerne året rundt.

Det er vigtigt at nævne, at et jordvarmeanlæg ikke er underlagt vejrgudernes luner, og at en familie med jordvarmeanlæg sagtens kan holde en gennemsnitlig stuetemperatur på 20 - 22 grader uden problemer, selvom det skulle være frostgrader i haven. De fleste anlæg er sådan indrettet at hvis man på længere sigt ønsker at integrere et solvarmesystem, så er det muligt, og igen udnyttes der en yderst miljøvenlig og billig energikilde.

Hvad koster jordvarme?

Et jordvarmeanlæg koster typisk mellem 90.000 – 200.000. Prisen er naturligvis afhængig af ejendommens størrelse og dit varmebehov. Et jordvarmeanlæg vil dog i langt de fleste tilfælde tjene sig selv hjem inden for 10 år.

Få tilbud på jordvarmeanlæg

Som en ikke uvæsentlig faktor omkring økonomien i et jordvarmeanlæg, spiller det også ind, at det kan være med til at hæve værdien på boligen ved et eventuelt salg. Udover den økonomiske gevinst i ejendomsværdien, vil det også øge boligens attraktivitetsgrad, da den ses som mere miljøvenlig.

Du kan læse mere om jordvarme og indhente uforpligtende tilbud på jordvarmeanlægEnergihjem.dk.


 1 kommentar(er) · 7854 fremvisninger

Kommentarer
hanspetersen 30. april 2019, 12:57
Det er en interessant artikel der kommer godt rundt om emnet, jeg synes dog der mangler en del omkring kostprisen for at have anlægget kørende.

Mvh
Tim Petersson
https://hoejteknologifonden.dk/
Deltag aktivt i debatten om artiklen Jordvarme:

Husk mig

Lignende indhold
NyhederDato
Kirke halverer varmeforbrug med jordvarme16-07-2008 15:10
DebatterSvarSeneste indlæg
Hvilke fordele er der ved jordvarme?205-10-2018 11:31
Lodret Jordvarme823-02-2017 13:56
Jordvarme305-10-2016 00:35
▲ Til toppen
Afstemning
Hvordan vil Coronakrisen påvirke klimadebatten?

Mindre opmærksomhed om klima

Ingen større påvirkning

Øget opmærksomhed om klima

Andet/Ved ikke


Tak for støtten til driften af Klimadebat.dk.
Copyright © 2007-2020 Klimadebat.dk | Kontakt | Privatlivspolitik