Et økosystem dækker over dyr, planter og organismer i et område, deres forhold til hinanden og samtidig også deres forhold til omverdenen.
Nogle videnskabsfolk taler om, at et økosystem udgør en slags samfund. Dyr æder planter, men de planteædende dyr vil blive spist af andre dyr. På et tidspunkt vil de dyr dø, og de vil enten selv blive spist af dyr eller også vil nedbrudt af organismer. I et økosystem nedbryder naturen selv mekanismerne og når det er gjort, så starter processen forfra.
Et område som Nordatlanten udgør et økosystem, men et økosystem behøver nødvendigvis ikke være så omfangsrigt rent arealmæssigt. I Danmark udgør eksempelvis en sø et økosystem.
Masseudryddelse
Når et økosystem bryder sammen, vil det resultere i en masseudryddelse af plante- og dyrearter. Når plante- og dyrearter uddør, kan det ligeledes have alvorlige konsekvenser for Jordens klima. Et godt eksempel er dinosaurerne, som sandsynligvis uddøde som følge af et meteornedslag for godt 65 mio. år siden.
Nedbrydningen af et økosystem kan forekomme på mange måder. Det kan være en langsommelig proces, hvor Jordens klima ændrer sig gennem millioner af år. Det kan også skyldes en pludselig forstyrrelse, som et meteornedslag. Ligeledes siges den menneskeskabte klimaændring at nedbryde økosystemer over hele kloden.
Forskere skønner, at mennesket er ansvarligt for udryddelsen af omkring 300.000 dyrearter, af andre grunde end den menneskeskabte klimaændring. Men klimaændringen truer som sagt også plante- og dyrearter. Særligt udsatte økosystemer er eksempelvis
koralrevene. En temperaturstigning vil nemlig betyde en afblegning af korallerne og hermed en mulig udryddelse.
Eksterne links/kilder:Drivhus.dk: Klimaændringer truer biodiversitetenDen danske biodiversitets portal
Landsforeningen Praktisk Økologi
92-gruppen
500 svar om klima: Konsekvenser for økosystemerKilde: Berlingske Research. Udarbejdet år 2009, hvorfor oplysninger kan være forældede, og evt. rettelser kan mangle. Få aktuel viden om klima på Berlingske Viden.