Husk mig
▼ Indhold

Koralrev

Koralrev er komplekse strukturer af kalksten. Koralrev bygges af de såkaldte rev-opbyggende koraller. Det vil sige, at det altså ikke er alle koraller, som har evnen til at opbygge et koralrev. Arkitekterne bag koralrevene er hård- og stenkoraller.

Koralrev er et tropisk økosystem, som er utrolig farvefuld og har flere arter end regnskoven. Mere end 25 pct. af de kendte arter i havene holder til i koralrevene. Det er herved hjem for mere end 4.000 slags fisk, 700 typer af koraller og tusindvis af andre planter og dyr. Verdens koralrev dækker omkring 284.300 kvadratkilometer.

Koralrevene findes i mere end 100 lande. De er hyppigst beliggende i Stillehavet, Det Indiske Ocean, Caribien, Det Røde Hav og Den Arabiske Golf.

Et af verdens ældste koralrev finder man faktisk i Faxe i Danmark – det er dog uddødt for lang tid siden. De fleste kendte koralrev i dag er mellem 5.000 og 10.000 år gamle.

Koralrevenes optimale temperatur er mellem 21 og 29 grader celsius og de foretrækker klart og gennemsigtigt vand. Til trods for, at koraller kan vokse helt ned til 91 meters dybde, så er den ideelle dybde 20-27 meter.

Koralrevene er i høj grad i fare ved en klimaændring. Det skyldes primært, at en opvarmning af havene resulterer i en afblegning af korallerne, som muligvis vil medføre, at koralrevene dør. FN’s Klimapanel vurderer, at hvis bare vandtemperaturen stiger med 2,5 grader, vil de tropiske koralrev begynde at dø og det vil betyde, at et økosystem med overflod af dyrearter vil gå tabt.

Hvis koralrevene forsvinder, vil det have store konsekvenser for mange mennesker. I udviklingslandende er omkring 100 millioner menneskers eksistens afhængige af koralrevene - enten i form af koralrevenes funktion som kystbeskyttelse eller som yndet fiskerplads. Et land som Australien tjener ca. 10 milliarder danske kroner om året på, at turister valgfarter til koralrevet The Great Barrier Reef – penge landet vil miste, hvis koralrevene forsvinder.

Hvis ikke klimaændringerne bliver stoppet, så frygtes det at op til halvdelen af alle koralrev i verden kan gå tabt i løbet af de næste 40 år.

Der findes flere forskellige typer af koralrev:

Strandrev
Findes på lavt vand og når land. Den almindelige dybde er 15-45 meter. Mange af de koralrev som findes i både Thailand og Malaysia er af denne slags.

Pletrev
Revene kan opstå overalt, hvor en underliggende klippebund har befundet sig tæt nok på havets overflade gennem en længere periode. Det giver koraller mulighed for at etablere sig. Disse rev ses typisk, som høje på havbunden eller isolerede småbjerge og toppen er som regel kun et par meter under havets overflade. Størrelsen af revene kan variere fra ti til mange tusinde meter i diameter.

Barriererev
Revene forekommer langs øer eller kontinentalsokler og de er adskilt fra land af en bred og dyb lagune. De er dannet på lavt vand, men som havet har hævet sig er revene vokset opad. Det betyder, at deres øverste deler nær overfladen og at yderkanten falder stejlt mod havbunden. Det største og desuden mest kendte rev i verden, Great Barrier Reef, er netop denne type koralrev.

Atoller
Atoller er million år gamle formationer, der er formet som ringformede rev, med stejle og dybtgående yderkanter og en lavvandet lagune i midten.
Oprindeligt startede disse rev som strand-rev omsluttende vulkanøer. Det betyder, at de ligner en cirkel af land med vand i midten.
Atollerne findes typisk i Stillehavet og Det Indiske Ocean.

Eksterne links/kilder:
Koralrev.dk: Hvad er koralrev?
NOAH's klimasider: Koralrevene er i fare
Drivhus.dk: Halvdelen af verdens koralrev i fare for ødelæggelse
DR Viden Om: Klimaændringer - den største udfordring
Galathea 3: Klimaændringer og tilpasning
GEUS: Koralrev kommer før turiststrandene
Drivhus.dk: Verdens koralrev kan stadig reddes

Kilde: Berlingske Research. Udarbejdet år 2009, hvorfor oplysninger kan være forældede, og evt. rettelser kan mangle. Få aktuel viden om klima på Berlingske Viden.


 0 kommentar(er) · 23910 fremvisninger

Kommentarer
Der er ikke skrevet kommentarer til denne artikel.

Deltag aktivt i debatten om artiklen Koralrev:

Husk mig

Lignende indhold
NyhederDato
Overfiskning og klima ødelægger koralrev25-02-2011 08:16
Koralrev kan komme sig efter klimaskader11-01-2010 10:09
Koralrevene er væk i 206005-09-2008 06:04
DebatterSvarSeneste indlæg
koralrev - ingen ved hvor længe vi har dem endnu1221-09-2020 20:41
Koralrevenes tilstand - Greenpeace-Gate?110-02-2010 10:38
▲ Til toppen
Afstemning
Hvordan vil Coronakrisen påvirke klimadebatten?

Mindre opmærksomhed om klima

Ingen større påvirkning

Øget opmærksomhed om klima

Andet/Ved ikke


Tak for støtten til driften af Klimadebat.dk.
Copyright © 2007-2020 Klimadebat.dk | Kontakt | Privatlivspolitik