Husk mig
▼ Indhold

Videoer med Bjørn LomborgBjørn Lomborg (f. 1965)

Bjørn LomborgDansk klima- og miljødebattør, uddannet politolog. Lomborg blev kendt i 1998, da han i en række kronikker i Politiken og i bogen Verdens sande tilstand hævdede, at truslen om global opvarmning var overdrevet. Siden har han ofte deltaget i danske og internationale debatter om klimaet og er som regel blevet mødt med stor kritik fra miljøbevægelser.
I 2002 blev han indklaget til Udvalget Vedrørende Videnskabelig Uredelighed, hvilket medførte en omfattende debat.
Bjørn Lomborg var fra 2002-2004 direktør for Institut for Miljøvurdering.

De seneste år har Lomborg stået i spidsen Copenhagen Consensus Center; et forskningscenter, der forsøger at sammenligne globale problemer og give bud på, hvordan de kan løses mest omkostningseffektivt. I forbindelse med COP15 i København afviklede centret og Bjørn Lomborg Copenhagen Consensus on Climate, hvor hovedbudskabet var, at forskning i teknologiudvikling er vigtigere end umiddelbare nedskæringer i CO2-udledningerne.

I den offentlige debat omtales Bjørn Lomborg ofte som 'klimaskeptiker', selvom han i sin seneste bog accepterer menneskeskabt global opvarmning og tager udgangspunkt i IPCC's scenarier.

Videoer:

George Strombolupolous fra The Hour interviewer Bjørn Lomborg om hans bog Cool It:Fareed Zakaria fra Foreign Exchange interviewer Lomborg om Copenhagen Consensus:Riz Khan fra Al Jazeera interviewer Lomborg om hans bog Cool It:


Oplæg i Monterey, Californien fra 2005 om Copenhagen Consensus:Foredrag ved GoogleTalks i 2007:Oplæg om orkaner fra 2007:New Scientist interviewer Bjørn Lomborg om Cool It. Interviewet efterfølges af Fred Pearces kritik:Blake Hounshell fra Foreign Policy interviewer Bjørn Lomborg i forbindelse med magasinets liste "Global Thinkers 2011".:Interview med Bjørn Lomborg på den afsluttende COP15-dag i København.:Trailer for filmen Cool It, der handler om Lomborgs arbejde:
> Har du kommentarer til ovenstående videoer? Hold dig ikke tilbage - deltag med dine spørgsmål eller dine holdninger i debatten!

Et par debatter om Bjørn Lomborg:
> Duel mellem Bjørn Lomborg og Svend Auken
> Foredrag af Lomborg på nettet
> Lomborg har ret!!
> NASA's James Hansen og Lomborg enige!!

Fra artikel- og nyhedssamlingen:
> Nyhed: Bjørn Lomborg udnævnt til at kunne redde verden
> Artikel: Bjørn Lomborg: Svar til UVVU, januar 2003
> Sebastian Mernild: Lomborg i den alaskanske sne

Bøger på dansk af Bjørn Lomborg:
> Køl af
> Verdens sande tilstand

Links:
> Bjørn Lomborgs hjemmeside
> Wikipedia: Bjørn Lomborg

Fra Berlingskes Klima-wiki:
Bjørn Lomborg blev født den 6. januar 1965 og er uddannet i statskundskab (cand.scient.pol.) fra Aarhus Universitet i 1991. Efterfølgende har han færdiggjort en ph.d.-grad i 1994 fra Københavns Universitet.

Bjørn Lomborg har i en årrække været ansat ved Aarhus Universitet. Han har ligeledes været direktør for Institut for Miljøvurdering (IMV). På nuværende tidspunkt er han knyttet som adjungeret professor ved Copenhagen Business School, hvor han er direktør for Copenhagen Consensus Center.

Bjørn Lomborg blev i 1998 verdenskendt med udgivelsen af bogen Verdens sande tilstand. Bogen udkom i 2001 på engelsk under titlen The Skeptical Environmetalist og er siden udkommet på flere sprog. I bogen argumenterer han for, at mange miljøeksperters påstande om klodens elendige tilstand er stærkt overdrevne.

I 2002 blev der til Udvalgene vedrørende Videnskabelig Uredelighed (UVVU) klaget af Lomborgs kritikere over hans bog Verdens sande tilstand. Udvalgenes afgørelse gik imod Bjørn Lomborg og sagde, at bogen var ”i klar strid med normerne for god videnskabelig skik”. Sidenhen er denne afgørelse dog blevet annulleret af Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling, da man mener, at klagerne ikke er dokumenteret og afgørelsen derfor savner argumentation.

Siden har Lomborg i 2007 udgivet endnu en bog kaldet Cool It. Bogen er et opgør mod alle de kvotehandler m.m., som mange lande i disse dage anvender. I bogen kommer han med forslag til, hvordan man bedre kan hjælpe klodens klima. Bogen har føjet endnu et kapitel til Lomborgs berømmelse.

Der er mange delte meninger om Bjørn Lomborg, og om hvorvidt han har ret eller uret i sine holdninger til klimaet. Ikke desto mindre er han af den engelske avis The Guardian blevet udråbt til en af verdens 50 personer, der kan redde klimaet.

Eksterne links/kilder:
> Lomborg.com

Kilde (til nederste del af artiklen): Berlingske Research. Udarbejdet år 2009, hvorfor oplysninger kan være forældede, og evt. rettelser kan mangle. Få aktuel viden om klima på Berlingske Viden.
▲ Til toppen
Afstemning
Hvordan vil Coronakrisen påvirke klimadebatten?

Mindre opmærksomhed om klima

Ingen større påvirkning

Øget opmærksomhed om klima

Andet/Ved ikke


Tak for støtten til driften af Klimadebat.dk.
Copyright © 2007-2020 Klimadebat.dk | Kontakt | Privatlivspolitik