Husk mig
▼ Indhold

Udviklingslande

FN har ingen definition af et udviklingsland, men derimod på verdens mindst udviklede lande (LDC). Ifølge denne definition har et LDC-land et årligt bruttonationalprodukt pr. indbygger på maksimum 750 dollars, ikke mere end 75 millioner indbyggere, begrænset menneskelig udvikling samt en svag økonomi.

Verdensbanken har derimod en definition på et udviklingsland. Ifølge denne er et udviklingsland et land, som har en årlig bruttonationalindkomst pr. indbygger på under 9.265 dollars. Denne definition betyder, at betydelig flere lande regnes som udviklingslande. Verdensbanken inddeler yderligere udviklingslandene i to kategorier henholdsvis lavindkostlande og mellemindkomstlande. Et lavindkomstland har en årlig bruttonationalindkomst pr. indbygger på under 755 dollars.

Udviklingslandene har endnu ingen reduktionsforpligtelser, når disse vælger at ratificere Kyoto-protokollen. Det er således kun de industrialiserede lande, der ratificerer protokollen, som skal opfylde reduktionsmålene. Der er dog et stort potentiale i mange udviklingslande for at effektivisere energiproduktionen. Indtil videre hjælpes denne effektivisering primært på vej af de såkaldte CDM-projekter.

At udviklingslandene ikke har reduktionsforpligtelser i Kyoto-protokollen er netop et af de primære debatpunkter omkring protokollen. Det skyldes, at mens nogle parter mener, at industrilandene i første omgang må bære byrden, da det er disse lande, som har været den primære årsag til klimaforandringerne, mener andre parter, at siden store udviklingslande i vækst som Kina og Indien udslipper enorme mængder forurening, skal disse også være forpligtede til at reducere deres CO2-udslip under en global klimaaftale.

Eksterne links/kilder:
Udenrigsministeriet: Tidsskriftet Udvikling (2004)
DJØF
Finansministeriet: Oplæg til klimastrategi for Danmark
Rolf Haugaard Nielsen, RisøNyt: Kyoto protokollen – et vigtigt første skridt (2005)

Kilde: Berlingske Research. Udarbejdet år 2009, hvorfor oplysninger kan være forældede, og evt. rettelser kan mangle. Få aktuel viden om klima på Berlingske Viden.

Fra SKOLEduel:
Mange mennesker stadig uden elektricitet
Der er stadig 1,6 milliarder mennesker på Jorden, der må leve uden adgang til elektricitet. Og der er 800 millioner mennesker, der stadig har almindeligt brændsel som deres vigtigste energikilde. Mange af dem tilbereder mad over åben ild med alle de problemer, det giver med røg og brandfare. En af de store udfordringer for fremtidens energiforsyning er at sikre, at fattige lande kan udvikle sig, samtidig med at vi skal spare på energien.

FN’s 2015-mål
I 2000 vedtog en lang række stats- og regeringschefer, det der hedder de otte Millenium Development Goals (MDG) på udviklingsområdet frem til 2015. På dansk kalder vi målene for ”2015 Målene”. Et af de otte mål er at sikre et bæredygtigt miljø. Det handler om at halvere andelen af mennesker, som ikke har adgang til rent drikkevand inden år 2015. Det handler også om, at man inden år 2020 skal have forbedret levevilkårene væsentligt for mindst 100 millioner af de mennesker, der i dag lever i slumområder.

Kilde: SEAS-NVE






 0 kommentar(er) · 13011 fremvisninger

Kommentarer
Der er ikke skrevet kommentarer til denne artikel.

Deltag aktivt i debatten om artiklen Udviklingslande:

Husk mig

Lignende indhold
Artikler
Hvordan bør byrden fordeles mellem i- og ulande?
NyhederDato
Ulande skyder på USA's klimaindsats07-12-2010 19:42
Klimapenge til ulande flyder langsomt08-10-2010 23:05
Stadig en kløft mellem USA og ulandene13-04-2010 20:19
Klimaforandringer dræber 150.000 om året i ulande06-04-2010 09:43
Strid om klimapenge til ulandene forud for COP1503-11-2009 01:34
▲ Til toppen
Afstemning
Hvordan vil Coronakrisen påvirke klimadebatten?

Mindre opmærksomhed om klima

Ingen større påvirkning

Øget opmærksomhed om klima

Andet/Ved ikke


Tak for støtten til driften af Klimadebat.dk.
Copyright © 2007-2020 Klimadebat.dk | Kontakt | Privatlivspolitik